Vad kan jag göra för att begränsa smittspridningen?

Vad kan jag göra för att begränsa smittspridningen?

De senaste veckorna har antalet smittade i Skåne ökat drastiskt och för att ändra de dystra siffrorna skärptes de allmänna råden i Skåne tidigare i november. Alla påverkas av coronaviruset och vi är många som på något sätt har drabbats av sjukdomen. Men alla kan också ta sitt ansvar för att begränsa smittspridningen.
För att reda ut vad som gäller och vad som förväntas av oss ställde vi ett par frågor till Sandra Sturk som arbetar som medicinskt ansvarig sjuksköterska i Båstads kommun.
 
Vad ska jag som privatperson göra för att inte bli smittad av covid-19?
– Du ska följa de allmänna skärpta råden och ta ditt ansvar att inte bidra till mer smittspridning. Det innebär att du ska tvätta händerna, hålla avstånd och inte umgås med andra personer än dem du bor med. Du ska också vara uppmärksam på symtom och stanna hemma när du är sjuk.
Vilka symtom ska jag vara uppmärksam på?
– Sjukdomen är hos de flesta en luftvägsinfektion och en rad olika symtom kan förekomma, de symtom som rapporterats är framförallt: hosta, feber, snuva, diarré, andningsbesvär, nästäppa, huvudvärk, halsont, illamående och muskel- och ledvärk. Men viruset slår olika och vilket symtom man får är inte självklart. Om du känner dig sjuk så ska du stanna hemma från arbete och inte röra dig ute bland andra människor.
Hur smittar covid-19?
– Spridning av covid-19 sker i första hand vid nära kontakter mellan personer genom så kallad droppsmitta. När en person som är sjuk nyser, hostar och talar sprids små droppar till omgivningen. Smittan kan ta sig in i kroppen via slemhinnor i näsa, ögon och mun. Det är bland annat därför du inte ska peta dig i ansiktet med otvättade händer. Bryt smittkedjan genom att tvätta händerna, ofta, och minst i 20 sekunder.
Kan jag vara sjuk i covid-19 utan att uppvisa symtom?
– Ja, det är helt riktigt. Det kallas asymtomatiska symtom och betyder att du bär på smittan men inte har några symtom. Du är helt enkelt sjuk och är i allra högsta grad smittsam men du vet inte om det. Därför är det väldigt viktigt att vi alla följer Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd. Det är endast genom att undvika trängsel och sociala kontakter som vi kan bryta smittspridningen. Detta gäller därför även dig som är frisk och inte har symtom.
Om jag blir sjuk, hur länge ska jag stanna hemma?
– Stanna hemma i minst sju dagar efter att du blev sjuk. Du ska även ha varit symtomfri i två dagar och tydligt känna dig bättre för att anses vara smittfri. Om du är osäker så kontakta 1177 för mer rådgivning.
– Håll dig uppdaterad på Folkhälsomyndighetens webbplats för mer information om coronaviruset. Det är endast genom att vi agerar tillsammans som vi kan bekämpa smittspridningen.
Läs mer om coronaviruset på Folkhälsomyndighetens webbplats.  
In English: Frequently asked questions about COVID-19

Sandra Sturk är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Båstads kommun.

Inlägget Vad kan jag göra för att begränsa smittspridningen? dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar