Vet du när ett serveringstillstånd krävs?

Julen står för dörren och inför kommande glöggtider passar Miljöavdelningen på att reda ut de lagar och regler som gäller för dig som vill servera och sälja alkoholhaltiga drycker.
Miljöavdelningen på Båstads kommun får ofta frågor om när ett serveringstillstånd krävs. För att försöka göra det enkelt är det viktigt att reda ut om evenemanget med alkoholförsäljning/servering bedöms rikta sig till ett slutet sällskap eller om allmänheten har tillträde.
Servering som sker till allmänheten kräver alltid ett serveringstillstånd. Om du annonserar i media, butiksfönster eller via sociala medier om nyöppnande av din butik, modevisning, eller öppet hus anses inte gästerna vara ett slutet sällskap. Du som arrangör måste då ansöka om tillstånd för att servera allmänheten. Detsamma gäller om du bjuder dina kunder i din butik eller salong på alkoholdryck.
Exempel på när du inte behöver något serveringstillstånd kan vara en privat bröllopsfest eller en privat födelsedagsfest. Om alkoholen säljs måste det vara till självkostnadspris – det är olagligt att göra vinst på att sälja alkohol.
Det kan vara svårt att veta när ett serveringstillstånd krävs, men det får i sin tur inte leda till att man inte söker tillstånd. Att servera alkohol utan tillstånd är ett brott mot alkohollagen och kan leda till åtal. Om man är osäker och vill veta mer om serveringstillstånd kan man alltid kontakta Miljöavdelningen på Båstads kommun eller läsa mer på kommunens hemsida.
Ildikó Lundberg, handläggare på Miljöavdelningen på Båstads kommun, svarar gärna på dina frågor – en av kommunens uppgift är att hjälpa dig att göra rätt.
På kommunens hemsida finns även ansökningsblanketter för dig som vill ansöka om serveringstillstånd.
Läs mer om alkoholförordningen 
Läs mer om alkohollagen 

Inlägget Vet du när ett serveringstillstånd krävs? dök först upp på Båstads Kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar