Vill du också göra skillnad? Bli deltidsbrandman!

Vill du också göra skillnad? Bli deltidsbrandman!

Som räddningschef i kommunen är Pelle Pettersson ett bekant ansikte för många. Här berättar han om sitt jobb inom räddningstjänsten i Båstad och vilka utmaningar de står inför.– Vi behöver bli fler som vill göra en insats för samhället och rädda liv. Som deltidsbrandman behöver du inte ha några förkunskaper, det viktigaste är att du vill göra skillnad och bor och jobbar inom kommunens gränser, säger han.
Pelle har en gedigen erfarenhet inom räddningstjänsten och började sin yrkesbana som deltidsbrandman, eller räddningstjänstpersonal i beredskap (RIB-anställd) som det egentligen heter, för 25 år sedan. Sedan 13 år tillbaka har han tillhört räddningstjänsten i Båstad, där han började som brandmästare och därefter operativ chef. Nu är han inne på sitt sjunde år som räddningschef och varvar traditionella chefsuppgifter med att åka ut på larm.
− Mina arbetsdagar är väldigt varierande. Utöver alla administrativa uppgifter som frågor kring personal, ekonomi och arbetsmiljö är jag insatsledare var fjärde vecka. Vi delar den beredskapen med Laholms kommun och den veckan är mycket operativ. Om vi saknar personal under dagtid täcker jag också upp som brandman, berättar Pelle. En annan arbetsuppgift är att hålla i avstämningar kring vilka larm som har kommit in och följa upp om allt har gått bra eller om det har uppkommit några skador på personal eller fordon. Ett helt riskfritt arbete är det alltså inte.
− Redan när larmet går påbörjar vi insatsen och tänker hur vi ska göra vårt arbete så bra som möjligt. Det allra bästa med mitt jobb är tillfredställelsen att kunna hjälpa människor. Adrenalinkicken när larmet går ger mig en liten krydda i vardagen. När vi dessutom får höra att vi har gjort en bra insats är det extra roligt, säger han.
Stort behov av deltidsbrandmän
Just nu söker räddningstjänsten i Båstad efter fler som är intresserade av att bli deltidsbrandmän.
− De bidrar till trygghet och säkerhet i samhället och är en resurs för hela kommunen. Eftersom deltidsbrandmän har en annan ordinarie arbetsgivare finns det en bred kompetens inom gruppen och det är en stor styrka. Vi behöver bli fler på stationerna i både Båstad, Förslöv och Torekov för att inte behöva öka tiden innan vi kommer fram till den som är drabbad, säger han.
Deltidsbrandmännen har beredskap var fjärde vecka och åker i snitt ut på mellan sju till tio larm i veckan från Båstads station. Från kommunens övriga brandstationer i Förslöv och Torekov handlar det om i snitt två larm varje vecka. Du som är intresserad av att bli deltidsbrandman behöver inte ha några särskilda förkunskaper. Arbetet kräver dock en god hälsa och bra kondition och att du bor och arbetar inom Båstads kommuns gränser och har B-körkort.
− Det viktiga är att du som söker har rätt förutsättningar och är beredd på att åka ut när som helst på dygnet under din beredskap. Deltidsbrandmän behöver också kunna avsätta tid för övningar, ungefär 65 timmar om året för upprätthålla och utöka sin kunskap, säger Pelle.
Mer än att släcka bränder
Deltidsbrandmännen gör så mycket mer än att åka ut och släcka bränder. Trafikolyckor, översvämningar och sjukvårdslarm tillhör också några av de vanligaste akuta larmen.
− Vi har även ett så kallat stöduppdrag tillsammans med Region Skåne där vi bland annat hjälper till med att forcera dörrar och agera bärhjälp i skogen. Vid en järnvägsutrymning bistår vi Trafikverket med att till exempel bära ut handikappade personer. Eftersom arbetet är väldigt brett så behöver vi också den breda kompetens som deltidsbrandmännen tillför, förklarar han.
En styrka för arbetsgivaren
En deltidsbrandman har i regel en annan ordinarie arbetsgivare och gör därmed en insats för samhället utöver sitt vanliga jobb. Arbetsgivaren behöver vara positivt inställd till att den anställde har beredskap eftersom hen då behöver lämna sitt arbete. När larmet går ska deltidsbrandmannen vara på väg med brandbilen mot larmadressen efter fem minuter.
– Som deltidsbrandman blir man en resurs för sin ordinarie arbetsgivare och många ser det som positivt att ha en brandman i den egna organisationen. Det är vanligt att en deltidsbrandman blir brandskyddskontrollant eller skyddsombud på sin arbetsplats. Arbetsgivaren vinner på att ha någon som kan dessa frågor och har dessutom en direktlänk in till oss, berättar han.
Möjlighet att prova på yrket
Räddningstjänsten erbjuder den som är intresserad av att bli deltidsbrandman en traineeperiod på tre månader för att prova på yrket.
­­− Då får man följa med en grupp som har beredskap och delta i övningar. Syftet med denna period är också att se hur arbetet fungerar med familjesituationen. Under tiden får vi möjlighet att lära känna varandra lite grann och se vad personen kan tillföra vår verksamhet. Denna anställningsform har varit mycket positiv från både vår sida och från dem som vill prova, säger Pelle.
Betald utbildning och beredskap
Den som blir anställd som deltidsbrandman får ersättning för beredskapstiden och för den tid som man deltar i övningar. Dessutom är utbildningen på totalt sju veckor betald, liksom samtliga kostnader för C-körkort.
− Att arbeta som deltidsbrandman har många fördelar. Förutom värdefulla kunskaper som kan vara till stor nytta i både yrkesroll och privatliv får deltidsbrandmän kontinuerliga läkarundersökningar och vi erbjuder obegränsade träningsmöjligheter. Dessutom ingår man i en grupp med bra gemenskap där vi hittar på aktiviteter tillsammans, berättar han.
För den som funderar på att söka till deltidsbrandman lyfter Pelle fram några egenskaper som är värdefulla att ha inom räddningstjänsten.
− Förmåga att samarbeta och följa instruktioner och rutiner är viktigt eftersom vi arbetar tillsammans i en grupp. Det är också positivt med en bra känsla för både människor och för bygden. Du måste brinna för det du gör och vilja göra skillnad, säger han.
Informationsmöte i februari
Du som vill veta mer om yrket och vad det innebär att vara deltidsbrandman är välkommen till räddningstjänstens informationsmöte den 15 februari klockan 18.00 på brandstationen i Båstad.
− Det är ett bra tillfälle att få svar på dina frågor och se hur vi har det här hos oss eftersom det är viktigt att tänka efter före. Våga söka och våga prova, uppmanar Pelle alla som är intresserade av att göra skillnad inom räddningstjänsten.
Välkommen att ansöka redan idag – gör en digital ansökan här.
Relaterad information
Jobba som deltidsbrandman – information på bastad.sePå webbplatsen deltidsbrandman.nu kan du läsa mer om att vara deltidsbrandmanFölj Räddningstjänsten Båstad på Instagram och få en inblick i deras vardag

Inlägget Vill du också göra skillnad? Bli deltidsbrandman! dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar