Volontärverksamhet ger stöd och vänskap i en svår tid

Volontärverksamhet ger stöd och vänskap i en svår tid

När coronaviruset, covid-19, bröt ut i början av året förändrades livet för alla och särskilt för de som tillhör en riskgrupp innebar det en ny verklighet med många begränsningar. Som en insats till hjälp och stöd i vardagen för riskgrupper startade Båstads kommun sin volontärverksamhet. Två som har lärt känna varandra via verksamheten och som sedan dess har kommit att spela en stor roll i varandras liv är 82-åriga Kerstin Hall och volontären Amelie Lichtenstein Mårtenson.
I samband med coronavirusets utbrott gavs rekommendationen att begränsa de sociala kontakterna och att hålla avstånd och för riskgrupperna i samhället betydde smittrisken att många inte längre kunde utföra de sysslor och ärenden som hör till det vardagliga livet. För att hjälpa äldre och andra riskgrupper under coronakrisen startades Båstads kommuns volontärverksamhet. När Kerstin Hall läste om verksamheten såg hon det som en bra möjlighet till stöd.
– Jag tyckte att det var besvärligt och var mycket rädd för det här med coronaviruset, men sedan såg jag att kommunen erbjöd att man kunde ringa för att få hjälp och det gjorde jag. Inom ett par timmar ringde Amelie mig. Då hade kommunen varit i kontakt med henne, berättar Kerstin.
Sedan det första telefonsamtalet i mars har de haft en regelbunden kontakt där Kerstin får hjälp med allt från att handla mat till att låna böcker och en rad andra ärenden som underlättar vardagen.
– Vi gör oftast på det viset att Amelie ringer mig och frågar vad jag önskar från affären eller biblioteket och sedan smsar vi med varandra. Jag har också fått låna många böcker från Amelies privata samling.
När Amelie utför ett ärende är det alltid med en tanke på att kontakten mellan dem ska vara säker. Enligt volontärverksamheten ska volontärerna också vara helt symtomfria vid de tillfällen som de hjälper till.
– Jag har aldrig varit inne hos Kerstin. Jag ställer kassarna vid dörren och vi håller avstånd och spritar händerna, men när det var sommar kunde jag sitta i en stol hos henne utomhus, förklarar Amelie.
Att kontakten har fungerat bra är något som båda är slående överens om och även om att de i varandra har hittat en god vän för livet.
– Det har varit som en gåva från himmelen. Det är fantastiskt att det fortfarande finns människor som inser att man kan hjälpa varandra. Det är så det ska vara människor emellan tycker jag. Jag har aldrig haft något att erinra, säger Kerstin medan Amelie instämmer:
– Det fungerar väldigt bra. Det känns som att vi förstår varandra väl.
Utöver kontakten kring de ärenden som Amelie utför har de även många andra givande samtal där de hittar gemensamma beröringspunkter.
– Det berikar mitt liv. Jag är året runt-boende sedan fyra år tillbaka men har vuxit upp här på somrarna och Kerstin berättar mycket för mig om det lokala, förklarar Amelie.
Om det finns invånare i Båstads kommun som antingen funderar på att ta hjälp från volontärverksamheten eller att själva bli volontärer menar de båda att det inte finns anledning att tveka.
– Jag har svårt att se vad de kan vara rädda för. Det är egentligen en naturlig sak att hjälpa varandra och man ska kunna ta det till sig, säger Kerstin.
Coronaviruset sprids fortfarande i samhället och för Kerstin och Amelie betyder det att även deras kontakt och stödet till Kerstin fortgår.
– Nu har de sagt att riskgrupper som jag tillhör kan handla själva men jag är fortfarande mycket avvaktande. Jag tycker att man ska fortsätta se till att sköta sig och göra som de hade föreslagit, säger Kerstin och får medhåll av Amelie:
– Just nu är det oerhört viktigt att kunna hålla i och hålla ut.
 
Behöver du stöd av volontärverksamheten eller vill du bli en av volontärerna?
För dig som tillhör en riskgrupp
Om du tillhör en riskgrupp är du välkommen att anmäla att du vill ha kostnadsfri hjälp av en volontär genom att ringa till 0431-777 60 (vardagar 8.00-16.30) eller fylla i formuläret här.
För dig som vill bli volontär
Du som vill hjälpa en medmänniska i vardagen kan läsa mer om volontärverksamheten och anmäla ditt intresse genom att fylla i ett formulär på den här sidan
 
Intervjun gjordes i slutet av oktober 2020. Håll dig uppdaterad kring de dagsaktuella rekommendationerna och råden från Folkhälsomyndigheten på myndighetens webbplats.
Läs mer här på folkhalsomyndigheten.se
 

Amelie och Kerstin fick kontakt i mars via Båstads kommuns volontärverksamhet.

Inlägget Volontärverksamhet ger stöd och vänskap i en svår tid dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar