Elva traineer i en gemensam familj

Familjen Helsingborgs traineer arbetar med kvalificerade uppdrag inom offentlig sektor, samtidigt som de får personlig utveckling och skapar nätverk.

Alfred Tilly och Emelie Borgström är två av dem som lyckades ta sig igenom nålsögat och få varsin eftertraktad tjänst inom Familjen Helsingborgs traineeprogram i höstas. Av runt 500 sökande valdes elva personer ut, som alla arbetar i en kommun eller kommunalt bolag i nordvästra Skåne.

Vi träffas i Familjen Helsingborgs lokaler på Drottninggatan, där fotografier av kända helsingborgare fyller väggarna. Hit kommer traineerna för utbildningsdagar eller för att arbeta med gemensamma projekt, men största delen, 70 procent av arbetstiden, är förlagd till deras respektive arbetsplatser. 25-åriga Emelie Borgström arbetar som marknadsförare i Helsingborgs stad och 24-åriga Alfred Tilly som kvalitetsutvecklare på Åstorps kommun. Syftet med traineeprogrammet är att få in unga akademiker i offentlig  sektor, berättar Anna Rydberg, som har jobbat som projektledare i tre år.

– Vi söker samhällsentreprenörer som vill vara med och påverka och göra skillnad. Man behöver inte ha några förkunskaper kring just kommunal- eller offentlig sektor. Traineerna får ett pilotperspektiv då vi är ute och gör studiebesök i kommunerna och har utbildningsdagar fokuserade på kommunal kunskap.

Söker ingenjörer samhällsvetare och chefstrainee

Tjänsterna för traineeprogrammet 2019/20 släpptes den 15 februari och i år söker man ingenjörer, samhällsvetare och en chefstrainee. Familjen Helsingborgs traineeprogram är väletablerat, det har funnits sedan 2006. Det är ett certifierat traineeprogram, vilket innebär att man går in i en tillsvidareanställning. Emelie såg traineeprogrammet som ”en väldigt bra inkörsport” efter sina studier i juridik, service management och ekonomi. – Jag vill utvecklas och lära mig, så det känns som en fin mjukstart att komma in i arbetslivet. Man får en handledare och en chef som stöttar en i utvecklingsprocessen.

Emelie sitter på inköpsenheten,  där hon får ta del av en rad olika projekt. Allt från inköpsstyrning till hur man kan få en bättre avtalsuppföljning, berättar hon.

– Jag har tittat på kommunikationen, hur man når ut externt och internt och fått delta i några upphandlingar. Det är något jag kan tänka mig att jobba med i framtiden.

Många hamnar i nyckelpositioner efter traineeprogrammet

Alfred Tilly som är statsvetare från Lunds universitet, där han läst Politices kandidatprogram, förvånades över den frihet han fått ”att pröva sina vingar” och styra sina arbetsuppgifter.

– Jag har fått ta betydligt mer ansvar och är mycket mer självgående än vad jag trodde jag skulle vara.

Av sina chefer har han förstått att det finns en uttalad strategi.

– De vill ju ha in människor som ska bidra med nya tankar och nya arbetssätt.

Som kvalitetsutvecklare fokuserar Alfred mycket på övergripande strategiska styrningsfrågor, vilket han tycker är intressant. De elva traineerna driver också ett gemensamt projekt, ”Fika med Familjen”, som ska inspirera unga till nyföretagande i Familjen Helsingborgsregionen. Personlig utveckling och att skapa gemenskap har varit viktigt från start.

– Under hela hösten har vi haft olika föreläsningar i projektträning, gruppträning och psykologi, och vi har fått olika verktyg för att skapa teamkänsla.

Nätverk byggs för framtiden

– Vi träffar nya människor hela tiden i olika kommuner. Flera är gamla traineer som trivs bra och har valt att stanna kvar. Det är ett tydligt tecken på att Familjen Helsingborgs traineeprogram fungerar, avrundar Emelie.

Läs mer om traineeprogrammet.

Avbryt

Lämna en kommentar