Texter

En lättläst familj. Vi är en familj och uttrycker oss därför familjärt. Vi undviker svåra ord och krångliga meningar. Vi skriver mer som vi talar. När vi skriver ska vi tänka oss att vi skriver till en god vän till familjen. Ibland behöver vi skriva lite mer, för att förklara något ordentligt. Då ska vi tänka på att vara pedagogiska och förklara så rakt och enkelt som möjligt.

Vi är människor och andra människor läser det vi skriver. Skriv välkomnande och med en varm känsla. Skriv så att människor blir nyfikna och vill veta mer om oss.

Tonalitet i text

Tonen i texterna är vardaglig, familjär, okonstlad, rak. Vi erbjuder något genom att berätta en historia, inte genom att föreslå något eller förutsätta att något ska vara på ett visst sätt. Vi undviker förhärligande adjektiv i stil med ”härlig, mysig, vacker, vild, skön, avkopplande”. Vi undviker klyschiga uppmaningar i stil med ”Njut av lugnet i…”

Tonalitet, exempel:
Hemma hos oss föredrar vi hembakat, och vi har tusentals olika recept på kakor, tårtor och bullar. En del av oss gör allt ekologiskt, andra endast av råvaror från de närmaste grannarna. Vi finns vid havet, i städerna, i byarna och mitt ute på landet. Hur och var vill du ha din fika?

Rubriker ska vara personligt riktade. De kan bestå av ett (äkta) citat från människan på bilden, en uppmaning, en fråga. Rubrikerna får inte vara klyschiga och alltför generella ”Njut av lugnet” är både klyschigt och generellt, till exempel.

Exemepel rubriker
Helvetica Neue LT Std 95 Black

Exempel brödtext

Garamond Pro 12pt

Helvetica Neue LT Std 75 Bold
Presentationstext

Denna korta presentation av oss bör finnas med i allt tryckt marknadsföringsmaterial. Helvetica light 8/10pt på en A4-sida och 7/9pt på en A5.

Familjen Helsingborg är människor som möts, platser som stimulerar och sammanhang som utvecklar. Här växer både människor och företag. Känslan skapar Familjen Helsingborg. Vi är: Bjuv Båstad Helsingborg Höganäs Klippan Landskrona Perstorp Svalöv Åstorp Ängelholm Örkelljunga. familjenhelsingborg.se

Vinjettext

Fick du hjälp av informationen på sidan?