Rekrytera via Yrkeshögskolan

Rekrytera och kompetensutveckla din personal via Yrkeshögskolan

Har ditt företag svårt att rekrytera kvalificerad yrkeskompetens? Har ni behov av att kompetensutveckla befintlig personal?

Yrkeshögskolan spelar en mycket viktig roll för både den regionala och nationella kompetensförsörjningen inom yrken på eftergymnasial nivå. Alla Yrkeshögskoleutbildningar genomförs på direkt uppdrag av arbetslivet där arbetsgivarna är aktiva både i planeringen och genomförandet av utbildningen. Utbildningarna varvar teori och praktik genom att de studerande genomför flera av kurserna ute hos arbetsgivarna genom Lärande i arbete (LIA). Yrkeshögskolan är mycket framgångsrik i att snabbt få ut sina studerande i jobb och har blivit en viktig del i lösningen för strategisk kompetensförsörjning.

Olika former av YH-utbildning

Inom Yrkeshögskolan finns olika utbildningsalternativ och upplägg.

Längre program och utbildningar

Syftet med Yrkeshögskolans längre program och utbildningar är primärt att lära sig en yrkesroll. Yrkeshögskoleprogrammen är som är minst 100 YH-poäng (motsvarande ett halvårs heltidsstudier) och som mest 400 YH-poäng (motsvarar två års heltidsstudier). Programmen består de av flera kurser och innehåller praktik – Lärande i arbete (LIA).

De finns ett enormt stort och varierat utbud av längre program och utbildningar inom Yrkeshögskolan. De fem största utbildningsområdena är Ekonomi, administration och försäljning, Data/IT, Teknik och tillverkning, Bygg, anläggning och fastighet och Hälso- och sjukvård och socialt arbete. Ta del av befintligt nationellt utbud av YH-utbildningar här.

Längre program och utbildningar i Familjen Helsingborg

Det finns för närvarande 19 Yrkeshögskolor i Familjen Helsingborg som erbjuder ett brett och varierat utbud av Yrkeshögskoleprogram- och utbildningar. Det finns över 40 olika längre program och utbildningar som företag inom en rad olika branscher kan rekrytera kvalificerad yrkeskompetens ifrån. Utbildningarna spänner bl.a. ifrån trädgårdsmästare, lokförare, drönaroperatör, redovisningsekonom till IT-säkerhetsspecialist. Längst ner på sidan hittar du en lista på samtliga utbildningar i Familjen Helsingborg. 

Korta YH-kurser

Korta YH-kurser riktar sig till befintlig personal som vill specialisera sig eller höja kompetensen inom ett visst område. Kurserna är helt kostnadsfria och går på distans och deltid för att möjliggöra en kombination av studier och arbete. Kurserna motsvarar som mest upp till 99 YH-poäng (motsvarande ett halvårs heltidsstudier) och leder inte till en examen utan passar individer som vill fylla på med mer kompetens eller är i behov av omställning. Ta del av befintligt utbud av korta YH-kurser här.

Uppdragsutbildningar

Företag, offentliga aktörer och andra organisationer kan köpa hela eller delar av en Yrkeshögskoleutbildning som en uppdragsutbildning. Uppdragsutbildningar kan anordnas med stor flexibilitet gällande tid, plats och innehåll, så länge de motsvarar ordinarie kursplaner.

I listan nedan finns aktuella uppdragsutbildningar som du kan köpa redan nu.
· Data/IT
· Ekonomi, administration och försäljning
· Hotell, restaurang och turism
· Hälso- och sjukvård samt socialt arbete
· Kultur, media och design
· Lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske
· Pedagogik och undervisning
· Samhällsbyggnad och byggteknik
· Säkerhetstjänster
· Teknik och tillverkning
· Transporttjänster

Om det inte finns någon uppdragsutbildning som passar dina behov så kan du alltid söka fritt inom hela Yrkeshögskolans utbud. Kontakta då ansvarig utbildningsanordnare och fråga om möjligheterna att köpa utbildningen eller kursen som uppdragsutbildning.

För att läsa mer om uppdragsutbildningar klicka här

Kompetenskartläggning

Vi elva kommuner i nordvästra Skåne är nyfikna på hur ditt företag ser på kompetensförsörjningsfrågan. Vad är bra och vad kan bli bättre i vår region? Hur tror du det ser ut på kort sikt respektive lång sikt samt vilka nya roller tror du kan finnas i framtiden inom din bransch? Vill du hjälpa oss att bättre förstå vilka kompetenser ditt företag behöver kan du besvara en enklare enkät genom att klicka här. Dina åsikter och reflektioner är viktiga för oss så vi kan stödja matchningen mellan era kompetensbehov och utbildningar som etableras i regionen.

Branschdialoger och matchning

Varje vår genomför YH-acceleratorn en serie branschdialoger där vi kopplar ihop företag inom en och samma bransch som har liknande rekryteringsbehov av kvalificerad yrkeskompetens. I branschdialogen matchats företagen mot en eller flera utbildningsanordnare från Yrkeshögskolan som får i uppdrag att omsätta företagens kompetensbehov till en kortare eller längre Yrkeshögeskoleutbildning.

YH-acceleratorn fokuserar framförallt på att genomföra branschdialoger för tillväxtbranscher inom Familjen Helsingborg där befintligt utbud av Yrkeshögskoleutbildningar är för lågt eller obefintligt i förhållande till företagens efterfrågan. Prioriterade branscher vi samarbetar med just nu är Tillverkande industri, Logistik, Energibranschen, Besöksnäringen, Tech/IT och Vård-och omsorg.

Kontakt

Vill du bidra i kommande branschdialoger? För mer information om hur YH-acceleratorn kan stötta ditt företag kontakta yhaccelerator@familjenhelsingborg.se

Yrkeshögskolor i Familjen Helsingborg

Glas- och metallingenjör

Utbilda dig inom en framtidsbransch! I takt med att efterfrågan på glasarbeten ökar, så ökar också möjligheten för dig till en riktigt spännande framtid. Utbildningen är framtagen i samarbete med några av branschens mest innovativa och efterfrågade företag inom sin nisch. Som glas- och metallingenjör bidrar du till ett vackrare och smartare sätt att bygga. Glas- och metallingenjör är ett yrke för dig som är kreativ och driven. Du tycker om att leda människor och projekt, och kan förstå hur en vision kan omvandlas till praktiskt arbete.

När du är färdig med utbildningen har du kompetenser för att kalla dig glas- och metallingenjör samt projektledare.

Ort: Helsingborg / Lerum

Längd: 1,5 år, 300 yhp

Nästa kursstart:

Läs mer här. 

Projektledare inom installationsbranschen

Jobbar du inom bygg- och installationsbranschen? Vill du leda både dig själv och andra genom ett situationsanpassat ledarskap? Som projektledare, kalkylator eller inköpare inom bygg- och installationsbranschen får du självständigt planera, genomföra och avsluta små till medelstora projekt. Efter utbildningen kan du till exempel arbeta som inköpare, installationssamordnare, kalkylator eller som projektledare inom bygg- och installationsbranschen. Utbildningen riktar sig till dig som arbetar eller har arbetat som elektriker, VVS-montör, larm- och säkerhetstekniker, kyltekniker, inom isolering, sprinkler, ventilation, relining eller plåtslageri.

Ort: Landskrona – Distans/halvfart

Längd: 2 år, 200 yhp

Nästa kursstart: Hösten 2023

Läs mer här. 

VVS-ingenjör

Som VVS-ingenjör arbetar du med att energieffektivisera inomhusmiljöer. Detta är rätt utbildning för dig med tekniskt intresse och som vill arbeta med teknik. Det är en stor brist på VVS-ingenjörer tack vare den ökande nybyggnationen av bostäder och andra fastigheter, samtidigt som många gamla fastigheter behöver renoveras. Som VVS-ingenjör arbetar du med att projektera, designa och göra beräkningar på olika energisystem. Du arbetar ofta framför datorn i rit- och designprogram som CAD eller är ute på möten hos kunder och entreprenörer. Efter utbildningen kan du arbeta som bland annat VVS-ingenjör, VVS-konstruktör eller VVS-projektör.

Ort: Helsingborg

Längd: 2 år, 400 yhp

Nästa kursstart: Hösten 2023

Läs mer här. 

Data Scientist

Vill du lära dig tolka data och omvandla den till affärsnytta? Då är Yh-utbildningen Data Scientist för dig!

Cirka 90 procent av all data i världen har producerats under de två till tre senaste åren. Denna uppsjö av ny data innebär att företag nu starkt efterfrågar personer med kompetens inom analys på avancerad nivå. Under utbildningen lär du dig teoretisk och praktisk dataanalys. Du lär dig även hur du hjälper företag implementera rätt lösningar och genomför projekt. Du får också kunskaper i närliggande områden så som; programmering, statistik och databaser. Allt för en så bred kompetensgrund som möjligt.

Ort: Helsingborg

Längd: 2 år, 400 yhp

Nästa kursstart: Hösten 2022

Läs mer här.

Frontendutvecklare  

Tycker du att det är kul med kod och digitala upplevelser? Vill du dessutom jobba på en rykande het marknad där du kan se dina projekt växa till liv? Studera till Frontendutvecklare hos oss på EC Utbildning i Helsingborg och var med och utveckla framtidens sajter, applikationsverktyg och e-handelslösningar! Med denna YH-utbildning kommer du snabbt i kontakt med branschen, samtidigt som du lär dig om de senaste trenderna inom Frontend 

Ort: Helsingborg  

Längd: 2 år, 400 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2022 

Läs mer här

IT-säkerhetsspecialist

Det här är utbildningen för dig som vill bli proffs på IT-säkerhet. Som IT-säkerhetsspecialist jobbar du med IT-säkerhetsfrågor, utformar IT-säkerhetssystem och identifierar potentiella hot som kan äventyra din arbetsgivares känsliga och konfidentiella information. Gör ett säkert karriärval, utbilda dig inom IT-säkerhet.Som IT-säkerhetsspecialist arbetar du med säkerhetsfrågor och ansvarar för din arbetsgivares IT-säkerhet. Du utformar, testar, riskbedömer och avväger säkerhetslösningar så att företagets IT-system går att använda med en tillfredsställande mix av säkerhet och tillgänglighet. Du kan arbeta hos privata företag, myndigheter, organisationer eller med samhällsviktiga funktioner på såväl nationell som internationell nivå.

Ort: Helsingborg

Längd: 2 år, 400 yhp

Nästa kursstart: Augusti 2022

Läs mer här.

UX Designer 

Vill du kunna skapa digitala upplevelser utöver det vanliga? Studera YH-utbildningen UX Designer hos oss på EC Utbildning i Helsingborg och bli expert på interaktionsdesign! 

Att jobba med design med inriktning mot UX innebär att skapa innovativa lösning som är enkla att förstå och som uppmuntrar till användning. Är du lösningsorienterad och brinner för smart och användarvänlig design? Då kan denna utbildning vara för dig!  

Ort: Helsingborg  

Längd: 2 år, 405 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2022

Läs mer här.

Webbutvecklare inom .NET 

Har du ett intresse för kod? Ta dina programmeringskunskaper till nästa nivå! Läs till Webbutvecklare inom .NET hos oss på EC Utbildning i Helsingborg. Kod utgör grunden till alla webbsidor, appar och gränssnitt. I takt med att vi blir allt mer digitala och använder fler plattformar ökar också behovet av programmerare som kan skriva och utveckla denna kod. Under denna YH-utbildning specialiserar du dig på webbutveckling med utgångspunkt i Microsofts .NET-plattform och programmeringsspråket #C.  

Ort: Helsingborg  

Längd: 2 år, 400 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2022

Läs mer här

IoT-projektör trådlösa nät

Har du ett intresse för teknik och vill vara med och utveckla morgondagens smarta innovationer? Vår utbildning ger dig kunskap att utveckla och designa tekniska lösningar. Detta kan innebära att arbeta med sensorer, trådlösa nätverk, molnbaserade tjänster och programvaror för att samla in, bearbeta och överföra data från olika enheter.

Utbildningen ger dig kunskap för att utveckla kommunikationsnät och tjänster, funktionsplattformar med backend-funktioner, IoT-applikationer och IoT-tjänster, allt för att få fram användbar information. Efter examen har du specialiserade kunskaper om tekniska lösningar och utmaningar som är knutna till radiobaserade lösningar. I din roll som projektör arbetar du med utveckling, planering och projektering. För att kunna upprätta kommunikation, verktyg och/eller andra system som ska implementeras i en verksamhet, har du även kunskap och förståelse för nätverksmodellen OSI, standarder och ramverk och IoT-plattformar.

Som IoT-projektör kan du arbeta på t ex energi- eller fastighetsföretag, IT-företag, IT-avdelning på en kommun eller som konsult, med radiobaserade och automatiserade lösningar anpassade för produkter, appar och tjänster. Du kan också jobba med att integrera enheter med andra system och tjänster för att skapa smarta och automatiserade lösningar.

Ort: Helsingborg, distans med fysiska träffar

Längd: 400 yhp, ca 2 år

Nästa kursstart: Hösten 2023

Läs mer här.

Dynamisk försäljning – digital och relationsorienterad

Utbildningen ska höja kompetensen hos idag redan yrkesaktiva (anställda eller företagare) inom försäljningsområdet. Utbildningen bygger på att de studerande redan har erfarenheter inom området. Utbildningen sammanlänkar kunskaper och färdigheter (analoga så väl som digitala) som en säljare behöver för att utveckla kompetens att hantera den digitala arenan och verka via alla de kanaler och verktyg som finns för ett perfekt avslut. Det är avgörande att bemästra social selling, som handlar om att bygga relationer genom så väl personlig kontakt som via sociala kanaler. Utbildningen ger framtidens säljare kompetens att anpassa sitt bemötande, sin rådgivning och sitt arbetssätt utifrån kundens behov och förutsättningar och kompetens att framgångsrikt kommunicera i olika kanaler för att skapa trovärdiga och varaktiga affärsrelationer.

Rollen som säljare förändras, ibland snabbt, och för att fortsätta vara framgångsrika har personer som redan arbetar med försäljning mycket att vinna på att utveckla sin dynamiska säljförmåga- att kontinuerligt förstå och anpassa sin säljteknik till en föränderlig kundgrupp och marknad.

Ord: Distans med några fysiska träffar i Båstad

Längd: 12 veckor, halvfart 30 hyp

Nästa kursstart: våren och hösten 2022

Läs mer här.

Hälso- och vårdadministratör  

En utbildning som vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta med kvalificerade administrativa uppgifter inom hälso- och sjukvårdsområdet. Du arbetar som en administrativ spindel i nätet och utvecklar nya rutiner, skriver journaler, bokar patienter, dokumenterar, arkiverar, hjälper till med IT-support och mycket annat inom offentlig eller privat sjukvård. Den administrativa yrkesrollen inom hälsa och vård förändras successivt, inte minst på grund av tekniken. I yrkesrollen kan det därför också ligga delaktighet i utredningar, sammanställningar och presentation av material som framkommit. Utbildningen ger dig den yrkeskompetens som idag bedöms viktig för framtida och nya arbetsuppgifter.  

Ort: Landskrona  

Längd: 2 år, 400 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2023

Läs mer här

Lönekonsult

Brinner du för siffror, ordning och reda och gillar att hjälpa andra människor, då kan utbildningen Lönekonsult vara rätt för dig!

Utbildningen ger kompetens i att självständigt arbeta med ekonomi- och personalfrågor med specialisering på lön. För att kunna göra det behöver du kunskaper i löneadministration och de lagar och avtal som påverkar lönerna. Det ingår kurser inom löneberäkning, arbetsrätt, försäkringar, pensioner, personalekonomi och IT.

Ort: Helsingborg  

Längd: 1,5 år 325 yhp  

Nästa kursstart: hösten 2022

Läs mer här.

Marketing Automation Specialist 

Marketing automation kan kort beskrivas som att man genom strategier och verktyg möjliggör att skicka rätt budskap till rätt person vid rätt tillfälle. I din roll är du en del av att leda förändringen från traditionell marknadsföring och försäljning mot automatiserade datadrivna marknadsföringsinsatser. I rollen jobbar du bland annat med att skapa målgruppsanpassat innehåll och med marketing automation-plattformar för att skräddarsy kundupplevelser baserat på data och insikter. Jobbet innebär även att genomföra och utvärdera automatiserade kampanjer baserade på kunddata, analysera och dra slutsatser kring kundresor samt upphandla och kravställa tekniska system inom marketing automation. 

Ort: Helsingborg – distans med obligatoriska träffar  

Längd: 2 år, 400 yhp  

Nästa kursstart: Augusti 2022

Läs mer här.

Redovisningsekonom

Är du intresserad av ekonomi och har fallenhet för siffror? Är du analytisk, noggrann, strukturerad och har förmåga att se helheten? Utbilda dig då till Redovisningsekonom och du får ett yrke som är starkt efterfrågat på arbetsmarknaden. Du får fördjupade kunskaper inom redovisning, handelsrätt och beskattningsrätt samt angränsande områden som företagsekonomi, lön och ekonomistyrning. Du lär dig hantera och förstå affärssystemet VISMA SPCS. Förutom de teoretiska kunskaperna i ekonomi, får du även praktisk erfarenhet av redovisning och administration.

Efter utbildningen utför du självständigt löpande redovisning, kalkylering och budgetering, samt deklarationer för företag. Även bokslut och årsredovisning blir naturligt för dig. Du tolkar och tillämpar det juridiska regelsystemet, har kunskap i löneadministration, samtidigt som du använder och förstår ett affärssystem. Du arbetar med helheten och kommunikationen kring redovisning och rapportering i samarbete med kollegor eller kunder.

Ort: Helsingborg, distans med fysiska träffar

Längd: 430 yhp, ca 2 år

Nästa kursstart: Hösten 2023

Läs mer här.

Redovisningskonsult

Utbildningen fokuserar på extern och intern redovisning samt beskattning, såväl i teori som i praktik. Kurser i dessa ämnen varvas med kurser i bland annat kommunikation, redovisningskonsultens roll och i digitala ekonomisystem. Samtliga kurser är viktiga i rollen som konsult eller som redovisningsekonom.

Redovisningskonsultens uppgift är inte enbart att bokföra
och upprätta bokslut, årsredovisningar och inkomstdeklarationer, en stor del av vardagen är också att analysera och agera som
rådgivare åt kunderna. Av den anledningen tränas du som student även i affärsrådgivning. Utbildningen omfattar 2 LIA perioder där du använder dina teoretiska kunskaper i verkligheten på en konsultbyrå eller på en ekonomiavdelning.

Utbildningen avslutas med ett examensarbete. Utbildningen till redovisningskonsult motsvarar FAR:s och SRF:s teoretiska
grundkrav för auktorisation.

Ort: Helsingborg

Längd: 2 årm 440 yhp

Kursstart: Hösten 2022

Läs mer här.

Hud- och spaterapeut 

Efterfrågan på hud- och kroppsvårdsbehandlingar ökar stadigt och arbetsmarknaden för hudterapeuter är god. Det har blivit naturligt och accepterat att sköta sin hälsa och sin kropp. 
Spa- och friskvårdsanläggningar inrättas på många håll. Förutom den mer traditionella verksamheten inriktad på arbete på salong efterfrågas yrkeskompetensen också inom handeln. Även på apotek, hos plastikkirurger och hudläkare har arbetstillfällen skapats.  

Ort: Landskrona  

Längd: 1,5 år, 300 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2023

Läs mer här.

Specialistundersköterska – kvalificerad sjukvård

Specialistundersköterska inriktning kvalificerad sjukvård ger dig en kompetenshöjning och beredskap att hantera och göra adekvata bedömningar i akuta situationer vid vård av vuxna och barn. Som specialistundersköterska kan du bland annat arbeta med handledning, ledarskap, teamarbete och kvalificerad sjukvård. Efter utbildningen kan du bidra till bättre kvalitet i den kvalificerade sjukvården och bli en viktig länk mellan undersköterskan och sjuksköterskan både inom öppen- och slutenvård. Studierna bedrivs delvis på distans med en obligatorisk teorivecka per månad i Båstad varvat med tre veckors handledda självstudier på hemorten.

Ort: Båstad – distans med obligatoriska träffar 

Längd: 40 veckor200 yhp  

Nästa kursstart: September 2022

Läs mer här.  

Stödpedagog 

Om du vill arbeta med utveckling och stöd inom funktionshinderområdet, vidareutbilda dig till stödpedagog. Behovet av stödpedagoger inom den offentliga och privata omsorgen ökar då kraven på den brukarnära personalens kompetens blir allt högre och mer specifik. Fördjupade kunskaper om metoder och arbetssätt som t.ex. alternativkompletterande kommunikation, AKK, har avgörande betydelse för brukarens möjligheter att utveckla och utöva självständighet, inflytande och delaktighet.  Utbildningen till stödpedagog ger dig möjlighet att utvecklas inom din profession. Landskrona  

Ort: Landskrona – distans/halvfart 

Längd: 2 år, 200 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2023 

Läs mer här.

Kort YH: Funktionsnedsättningar i ett helhetsperspektiv

Kraven på personal inom funktionshinderområdet ökar, särskilt för insatserna enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS (SFS1993:387), det krävs både bred och djup kompetens. Utbildningen ger fördjupad kunskap om människans utveckling och om olika funktionsnedsättningar samt förståelse för den enskildes behov för att kunna anpassa stödet och möjliggöra en begriplig, hanterbar och meningsfull tillvaro.

Ort: Landskrona – distans/halvfart 

Längd: 20 veckor, 50 yhp 

Nästa kursstart: Hösten 2023 

Läs mer här.

Tandsköterska

Att jobba som tandsköterska innebär ett socialt yrke där du får träffa nya människor, ingå i team men även jobba självständigt med dina patienter.  Arbetsuppgifter kan vara att rengöra och sterilisera instrument, se till att utrustning är tillgängligt, puts, polering och fluorbehandling. Arbetsuppgifterna kan också variera beroende på tandsköterskans utbildning och erfarenhet. Du kan assistera tandläkare men även bli delegerad arbetsuppgifter som rör patientens behandling, som att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder och göra tillfälliga fyllningar.

Förutom arbetet som är kopplat till undersökningen och behandlingen av patienten, så har en tandsköterska även administrativa arbetsuppgifter. Rollen inkluderar ofta att ta emot patienter i reception, kalla patienter till behandling, journalhantering och inköp.

Utbildningen är på heltid och du behöver vara tillgänglig under dagtid. Det är totalt 4 fysiska träffar under utbildningens 1,5 år. De fysiska träffarna sker i Sundsvall eller Helsingborg, du väljer själv vilken orts träffar du vill vara med på.

YrkesAkademin har startat upp ett projekt tillsammans med Gleechi där vi utvecklat två digitala rum i VR miljö, ett behandlingsrum samt ett sterilrum där våra studerande kan träna på tandsköterskans olika arbetsuppgifter i kombination med att läsa utbildningens alla teoretiska kurser. Vi kan idag låta våra studerande träna på kursernas olika praktiska moment i VR som komplement till metodövningar på fysiska träffar.

Ort: Helsingborg

Längd: 1,5 år, 325 yhp

Nästa kursstart: 14 augusti 2023

Läs mer här.

Specialistutbildad undersköterska, psykiatri

Arbetar du redan idag som undersköterska men vill vidareutbilda dig och få specialistkunskap? Behovet av vidareutbildade undersköterskor inom psykiatri ökar kraftigt då vården har förändrats samt att psykisk ohälsa är ett växande folkhälsoproblem. Utbildningen sker på halvfart och distans, vilket innebär att du till stor del kan sköta studierna vid sidan av ordinarie jobb. Detta kombineras med vissa intensiva dagar (sk närträffar) i Jönköping, från Helsingborg medverkar du på programmets träffar och föreläsningar genom direktsänd videolänk.

Som undersköterska med specialistkompetens inom psykiatri har du fördjupade kunskaper inom psykiatri samt psykiatrisk vård. Du får goda kunskaper i olika typer av psykisk ohälsa, psykiatriska sjukdomstillstånd och vilka konsekvenser dessa får hos individen, gruppen och i samhället. Du fördjupar dig i hur du på ett empatiskt sätt bemöter, kommunicerar och samarbetar med patienten och dess närstående.

Med hänsyn till individens behov och för att denne ska få ökad livskvalitet får du verktyg att planera, genomföra och följa upp stöd. Du studerar etiska frågeställningar och dilemman i relation till psykisk ohälsa. I din yrkesroll förstår du hur den kognitiva förmågan kan påverkas vid psykiatrisk ohälsa. Samtidigt har du insikt i hur olika typer av beroende och missbruk påverkar individen och dennes livssituation.

Ort: Distans med träffar i Jönköping eller via videolänk i Helsingborg (fem platser).

Längd: 210 yhp, halvfart i ca 2 år

Nästa kursstart: Hösten 2023

Läs mer här.

Eventkoordinator 

Eventkoordinatorutbildningen vänder sig till dig som vill arbeta som projektledare eller produktionsledare inom upplevelseindustrin. Upplevelseindustrin befinner sig i en spännande utveckling och efterfrågan är stor. Utbildningen ger dig kunskaper för att arbeta i en ledande position med helhetsansvar. Arbetsområdet är brett och omfattar alla upplevelseformer som handlar om kommunikation, varumärkesutveckling destinationsutveckling, produktioner, sport, musik, konferens, mässa, festival, teater, kultur, nöje mm. Fokus ligger på projektledning och upplevelsebaserade evenemang och möten.  

Ort: Landskrona 

Längd: 2 år, 400 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2023 

Läs mer här.   

Koordinator inom besöksnäringen  

Koordinator inom besöksnäringen är en bred utbildning med många jobbutgångar. Det innebär att du inte bara måste välja en yrkesroll. De som gått utbildningen jobbar idag bland annat som projektledare inom event, marknadsassistent, turismutvecklare, konferensansvarig eller inom reception och bokning. Sista terminen gör du en individuell fördjupning inom det område som lockar dig mest. Denna 80 veckor långa utbildning på heltid, öppnar många olika dörrar i en spännande bransch!  

Ort: Båstad  

Längd: 2 år, 400 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2022 

Läs mer här. 

Operativ ledare inriktning Revenue Management  

Utbildningen ger dig i din yrkesroll som operativ ledare kompetens att utifrån verksamhetens idé och mål ta lönsamma beslut och leda verksamheten på ett hållbart sätt. Att jobba som operativ ledare är varierande, roligt, ansvarsfullt och utvecklande. Det är viktigt att ha stor ekonomisk förståelse och kunskap inom området Revenue Management som kortfattat innebär att sälja en produkt till rätt kund vid rätt tillfälle. Detta samtidigt som du jobbar för att behålla och attrahera nya medarbetare och skapa ett hållbart ledarskap. Målet är att du ska utveckla kompetens för att leda en avdelning/verksamhet operativt inom besöksnäringen.

Ort: Båstad – semidistans  

Längd: 1 år, 15yhp, 75% fart = möjliggör studier kombinerat med arbete 

Nästa kursstart: Hösten 2022 

Läs mer här. 

TRAC Turism- och resekonsult

TRAC, Travel Academy är en utbildning framtagen av svenska resebyråföreningen och ett kvalitetsmått på kompetens. TRAC-utbildade resekonsulter är mycket efterfrågade på resebyråerna och ett känt begrepp i branschen. Utbildningen gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden och ger dig bland annat kunskaper i bokningssystemet Amadeus. Din framtida arbetsplats kan bland annat vara på online- privat- eller affärsresebyråer, hos flygbolag, hos grupp- och konferensresearrangörer eller researrangörer. 

Ort: Helsingborg – distans med obligatoriska träffar 

Längd: 2 år, 400 yhp  

Nästa kursstart: 

Läs mer här.

Internationell affärslogistiker inriktning hållbarhet och digitalisering

Som affärslogistiker arbetar du med att planera, organisera och effektivisera logistiken hos företag och organisationer. Du genomför inköp, försäljning, förhandlingar, transporter och skeppning av varor till och från utlandet. Med denna utbildning får du kompetens att göra detta med ett miljövänligt förhållningssätt och med kunskap inom den senaste digitala tekniken. Logistik- och transportbranschen har blivit allt mer komplex med utmaningar vad gäller hållbara logistiklösningar samt miljövänliga och kostnadseffektiva transporter. En ökad e-handel och produktion gör logistiker till en allt viktigare yrkesgrupp. Branschen är i behov av medarbetare som har kompetens att med digitala lösningar planera för ny logistik så klimatsmart som möjligt. Yrket passar dig som är bra på att förstå helheter och flöden samt är kommunikativ och kundfokuserad.

Ort: Helsingborg

Längd: 2 år, 425 yhp

Nästa kursstart: hösten 2023

Läs mer här.

Arbetsledare – Hållbar Grönyteförvaltning 

Vill du vara med och leda det hållbara arbetet av våra utemiljöer? Som arbetsledare tar du ansvar för att leda en grupp, hitta effektiva lösningar och styra ditt arbetslag mot högt uppsatta mål. I det här yrket har du möjlighet att påverka människors vardag och välbefinnande genom deras utemiljö. Branschen söker arbetsledare som kan möta ökade krav på kvalitet, planering, kostnadseffektivitet och hållbarhet.  

Ort: Ängelholm – distans med obligatoriska träffar 

Längd: 1,5 år, 300 yhp 

Nästa kursstart: –

Läs mer här.  

Dagvattenhantering i utemiljö

Kursen riktar sig till yrkesverksamma, t ex. arbetsledare eller personal inom anläggning, skötsel och utemiljödesign inom såväl offentlig som privat sektor och som vill kompetensutvecklas inom dagvattenhantering i den mindre skalan. Under kursen behandlas olika dagvattenlösningar för en hållbar anläggning och skötsel av utemiljöer och hur dessa kan implementeras i miljön. Kursen ger verktyg för att bidra till att nå flera av de vattenmål som FN och Riksdagen satt upp, ex. grundvatten av god kvalitet, levande vattendrag, myllrande våtmarker, gynna ekosystem, biologisk mångfald och hållbara städer.

Ort: Båstad, 10 träffar (fysiska eller digitala)

Längd: 20 veckor, 50% fart, 50 yhp

Nästa kursstart: oktober 2022

Läs mer här.

Ekosystemtjänster i praktiken -inom skötsel och anläggning

Utbildningen riktar sig till dig som är yrkesverksam inom skötsel och anläggning och vill kompetensutvecklas inom ekosystemtjänster och hur dessa kan implementeras i utemiljön. Under utbildningen får du kunskap om hållbara lösningar och ges möjlighet att utgå ifrån din egen närmiljö för att sedan kunna applicera de erhållna kunskaperna direkt i befintlig verksamhet. Denna 20 veckor långa utbildning ökar din kompetens för att arbeta med anläggning och förvaltning av framtidens utemiljöer!

Ort: Båstad, 10 träffar (fysiska eller digitala)

Längd: 20 veckor, 50% fart, 50 yhp

Nästa kursstart: oktober 2022

Läs mer här. 

Kvalificerad trädgårdsanläggare 

Detta är en utbildning som rör sig i gränslandet mellan det rena hantverkskunnandet och det strikt akademiska. Yrkesrollen som kvalificerad trädgårdsanläggare är komplex och kräver unika kunskaper och färdigheter. Förutom att bli en skicklig hantverkare inom markbyggnad ger nyckelkursen fördjupad växtkunskap dig spetskompetens inom det levande byggmaterialet och gör dig skicklig i att använda växter på rätt sätt. Distansstudier varvas med utbildningsträffar i både Båstad och Stockholm. Däremellan sker studierna på hemorten med streamade föreläsningar, litteraturläsning och inlämningsuppgifter.  

Ort: Båstad – distans med obligatoriska träffar 

Längd: 1,5 år, 300 yhp  

Nästa kursstart: Januari 2023 

Läs mer här. 

Kvalificerad trädgårdsmästare – hållbar utemiljöförvaltning

Den här utbildningen vänder sig till dig som vill förvalta våra utemiljöer, särskilt de gröna, på ett framtida, hållbart sätt. Utbildningen ges på distans med 9 träffar om 3 till 4 dagar. Utbildningen är en påbyggnadsutbildning/specialistutbildning med krav på specifik ämneskompetens, och är framtagen utifrån de krav som arbetslivet ställer på den angivna yrkesrollen.
Målet är att få god kunskap om ekosystemtjänster och självständigt kunna kartlägga, värdera, planera och genomföra lösningar i utemiljön ur ett hållbarhetsperspektiv, särskilt i redan befintliga utemiljöer.

Ort: Båstad – distans med obligatoriska träffar

Längd: 14 månader, 300 yhp

Nästa kursstart: Januari 2023

Läs mer här.

Trafiklärare i Helsingborg

Trafiklärare – En utbildning med hög arbetslivsanknytning och stora chanser till ett utvecklande och intressant arbete. Utbildarna i Helsingborg har många års erfarenhet av att genomföra trafiklärarutbildningen. Hos oss genomförs utbildningen med en hög grad av arbetslivsanknytning. Utöver 15 veckors LIA (lärande i arbete) på heltid så genomförs 1 dag per vecka ute på någon Trafikskola. Under senare delen av utbildningen driver du som studerande också en egen ”trafikskola”. Detta för att få en så verklighetsanknuten utbildning som möjligt. Branschen i södra och västra Sverige förutspår ett stort behov av nyutbildade trafiklärare, därför behövs du, vilket också märks på andelen studerande som är i arbete efter studietiden.

Ort: Helsingborg

Längd: 60 veckor, 300 yhp

Nästa kursstart: Augusti 2023, 2024, 2025 samt Januari 2024, 2025, 2026, 2027

Läs mer här.

Trafiklärarutbildning Klippan

Som trafiklärare undervisar och handleder du personer som ska ta körkort för personbil. I ditt arbete planerar och genomför du lektioner, undervisar individuellt i bil och i grupper. Du får möta olika människor och situationer, vilket gör din arbetsdag omväxlande, spännande och utvecklande. Utbildningen är en yrkeshögskoleutbildning som ska ge dig de specialiserade, teoretiska och praktiska kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta som Trafiklärare. I undervisningen varvas teori och praktik och i utbildningen ingår också längre praktikperioder. Utbildningen genomförs i samarbete med branschens företag och branschorganisationen STR.

Det finns en stor efterfrågan på Trafiklärare och chansen att få arbete är mycket god.

Ort: Klippan

Längd: 60 veckor, 300 yhp

Nästa kursstart: Augusti 2022

Läs mer här.

Bygglovshandläggare 

Samhällsbyggnad är en bransch i ständig utveckling. Med all planerad nybyggnation av både bostäder och infrastruktur ökar behovet av yrkesrollen. Som bygglovshandläggare varvar du självständigt arbete med samtal och möten med alla de människor som är berörda eller intresserade av bygglovsärenden. Du utför handläggning av bygglov, bygganmälan och tillsynsärenden enligt plan- och bygglagen. Gentemot kommuninvånarna är du rådgivare och bollplank i samband med planering av byggen. Du leder samrådsmöten där alla berörda parter träffas, beslutar om kontrollplaner och följa upp att dina byggprojekt verkligen genomförs enligt de ramar som bygglovet ger. 

Ort: Helsingborg – distans med obligatoriska träffar 

Längd: 2 år, 400 yhp  

Nästa kursstart: Augusti 2022

Läs mer här.

Projektledare inom installationsbranschen

Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta med att planera, genomföra och avsluta projekt inom installationsbranschen för el och VVS. Som projektledare får du självständigt planera, genomföra och avsluta små till medelstora projekt. Du bedömer olika projektmodellers för- och nackdelar och du tar hänsyn till de regler, lagar, förordningar och föreskrifter som gäller inom branschen för ditt projekt. I arbetet ingår även att upprätta underlag för projektekonomi, att ta hänsyn till projektjuridik, olika arbetsmiljöfrågor och att göra en projektuppföljning. Efter utbildningen kan du till exempel arbeta som inköpare, installationssamordnare, kalkylator eller som projektledare inom installationsbranschen.

 Ort: Landskrona, distans/halvfart

Längd: 2 år, 200 yhp

Nästa kursstart: Hösten 2023

Läs mer här. 

Bantekniker 

En bantekniker bygger järnvägen, från banvall till att lägga slipers och kapa räls. Banteknikern arbetar också med att underhålla banan och hjälper till vid akuta fel med spåret och växlar. Gillar du att arbeta i team, jobba ute i det fria, är i god fysisk form och vill bidra till samhällsutvecklingen är banteknikeryrket något för dig. Som bantekniker kan du arbeta med förebyggande underhåll, felavhjälpning i spår och växlar samt arbete med räls- och slipersbyten. 

Ort: Ängelholm  

Längd: 40 veckor, 200 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2022

Läs mer här. 

Elingenjör  

Behovet av elingenjörer inom områdena energi- och elinstallation, integrerade system, industri, bygg- och infrastruktur är stort. Du behöver ha lätt för matematik och vara teknikintresserad. God förmåga att arbeta självständigt är nödvändig liksom den sociala kompetens som krävs för utvecklande samarbeten. Efter avslutad utbildning kan du exempelvis jobba som elingenjör eller biträdande konstruktör inom fastighet eller järnväg, kalkylerare, assisterande projektledare eller programmerare inom automation. Konsulter med lång och ingående erfarenhet från sina respektive yrkesområden är de som levererar undervisningen och kommer guida dig genom utbildningen. Kanske någon av dem blir din framtida arbetsgivare!

Ort: Helsingborg  

Längd: 2 år,  415 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2022 

Läs mer här.

Eltekniker  

I Sverige går alla elektriska tåg på grön el med väldigt liten påverkan på klimatet. För strömförsörjningen ansvarar kontaktledningstekniker (eltekniker). Det är också kontaktledningsteknikern som bygger, felavhjälper och underhåller det elsystem som omger järnvägen, från kontaktledning till återkoppling via räls och signaler. 

Ort: Ängelholm  

Längd: 40 veckor, 200 yhp  

Nästa kursstart: hösten 2022

Läs mer här.   

Flygtekniker 

Utbildningen passar dig som vill jobba i en internationell högteknologisk bransch med service och underhåll av flygplan. Flygteknikcenter Ljungbyhed är en godkänd EASA part-147 skola, vilket betyder att utbildningen bedrivs enligt ett gemensamt europeiskt regelverk, och detta garanterar en hög standard på utbildningen. Vi utbildar tekniker för både jet- och kolvmotordrivna flygplan. Utbildningen är upplagd så att eleverna får en bred kompetens, allt för att de ska vara redo för en anställning i flygbranschen. För att arbeta som flygtekniker måste du vara ansvarsmedveten, flexibel och stresstålig. Goda kunskaper i matematik, engelska och fysik är därför ett grundkrav.

Ort: Ljungbyhed, Klippan 

Längd: 2 år, 420 yhp  

Nästa kursstart: –

Läs mer här.  

Förpackningstekniker

Utbildningen ger dig kunskapen om den förpackningstekniska processen i ett företags värdekedja. Den hela processen vid förpackningsrelaterad produktion. Från tillverkning av materialet i en förpackning som papper, plast, glas, aluminium, dess egenskaper, formbarhet och hållbarhet samt produktion av själva förpackningen. I utbildningen ingår också hur man trycker på den med olika tekniker, olika kvalitetsaspekter och om olika ytbehandlingar samt olika fyllningstekniker av förpackningar.
Logistik och olika miljöaspekter är också viktiga moment i utbildningen. Efter utbildningen ska du kunna produktionsanpassa förpackningsprodukter, hjälpa till och genomföra projekt för utveckling av logistik i förpackningskedjan. Du ska också kunna delta inom områden som material, maskinteknik, tryckning, vidarebehandling och miljö.

Ort: Helsingborg

Längd: 2 år, 400 yh poäng

Nästa kursstart: Hösten 2022

Läs mer här.

Hållbar livsmedelsintraprenör

Brinner du för hållbarhet, klimat, miljö och god mat?
Vill du läsa en utbildning som dessutom ger dig goda chanser att få ett jobb? Läs YH-utbildningen Hållbar livsmedelsintraprenör vid Folkuniversitetet.

Genom att studera till hållbar livsmedelsintraprenör kommer du att vara med och säkerställa tillgången på god och hållbar mat i Sverige. Du kommer att få både teoretisk och praktisk kunskap om det svenska hållbarhetsarbetet. Dessutom får du möjlighet pröva dina egna idéer i samråd med professionella livsmedelsproducenter. Den ettåriga utbildningen ger dig en grundläggande kompetens inom hållbarhet och olika slags livsmedelsproduktion, samt möjlighet att specialisera dig genom LIA-praktik. Du kommer även att få kunskaper om till exempel de globala hållbarhetsmålen, hållbar växtförädling, företagande, hållbar djurhållning och hygien och säkerhet.

Ort: Distans – med träffar i Bjuv

Längd: 1,5 år, 250 yhp

Nästa kursstart: Hösten 2022

Läs mer här.

Kommersiell drönaroperatör

Är du del av en organisation eller ett företag som behöver introducera drönartekniken i verksamheten?
Har du idéer om hur man kan arbeta med drönare du vill förverkliga som entreprenör? Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta som anställd drönaroperatör eller som egenföretagare. Utbildningen innehåller både praktiska och teoretiska moment om operationer med drönare, undervisning inom juridik och entreprenörskap och luftfartsrelaterade ämnen.

Du kommer att låna en drönar och ta det godkända drönarkort under din utbildning. Du får möjlighet att ta din praktik/lia utomlands.

Ort: Ljungbyhed

Längd: 1 år, 250 yhp

Nästa kursstart: –

Läs mer här. 

Kontaktledningstekniker

Som kontaktledningstekniker arbetar du framför allt med underhåll samt ny- och ombyggnad av järnvägens kontaktledningsnät. Trafiksäkerheten är direkt beroende av att kontaktledningsnätet fungerar, vilket gör ditt arbete samhällsviktigt och ansvarsfullt. Gillar du att arbeta i team, jobba ute i det fria, är i god fysisk form och vill bidra till samhällsutvecklingen är yrket som kontaktledningstekniker något för dig.

Ort: Ängelholm

Längd: 40 veckor, 200 yhp

Nästa kursstart: Hösten 2022

Läs mer här.

Kyl- och Värmepumptekniker

Kylbranschen är en av Sveriges absolut mest snabbväxande och behöver en ständigt nya tekniker. Om du är intresserad av teknik och vill ha ett välbetalt och fritt arbete så kan detta vara utbildningen för dig! Utbildningen ger dig både bredd och djup, du får alla grunderna inom teknik kopplat till energi- och miljöfrågorna i ett av Sveriges ledande teknikområden. Det finns stora karriärmöjligheter i branschen mot ledare eller specialist, du kan också välja att gå mot konstruktion och försäljning.

Utbildningen är nu på 2 år och innehåller kurser som tar dig direkt till ett jobb med stort eget ansvar och möjlighet att träffa många människor, du kan välja inriktning utifrån eget intresse och kan fördjupa dig i olika teknikområden.

Ort: Helsingborg

Längd: 2 år, 400 yhp

Nästa kursstart: Hösten 2022

Läs mer här.

Signaltekniker 

En signaltekniker är med och underhåller och bygger järnvägens många signalsystem. Allt för att bibehålla den höga säkerheten på järnvägen. Signalteknikern arbetar med avancerade säkerhetssystem som skickar information till bland annat lokförarna om vad som händer längs spåret. 

Ort: Ängelholm  

Längd: 40 veckor, 200 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2022

Läs mer här.

 

 

Lokförare 

Trafikverksskolan i Ängelholm har funnits i 65 år och här har utbildats 1000-tals lokförare. Vi erbjuder utbildning till lokförare och möjligheter till ett yrke som ligger helt rätt i tiden. Trafikverksskolans unika utbildningsanläggningar skapar möjligheter som få andra utbildningsanordnare kan erbjuda.  

Ort: Ängelholm 

Längd: 44 veckor220 yhp 

Nästa kursstart: Mars 2022

Läs mer här. 

Trafikflygare i kommersiell luftfart med MPL-certifikat

Utbildningen leder till att man i första hand ska kunna arbeta som trafikflygare (pilot) i den kommersiella luftfarten. Exempel på arbetsgivare är Norwegian, SAS mfl. Andra yrken i yrkesområdet är t.ex. administrativ- teknisk- eller simulatorpilot, aeronautisk analytiker, ”Ground Handling koordinator” och OP-assistent. Efter utbildningen har man ett MPL-certifikat (Multi Crew Pilot License) som gör det möjligt att utan ytterligare utbildning arbeta som styrman i ett flygbolag i Europa.

Ort: Ljungbyhed

Längd: 2,5 år, 500 yhp

Nästa kursstart: mars 2022

Läs mer här.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of familjenhelsingborg.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close