Om du vill söka en utbildning som startar våren 2021 ska du söka den via vuxenutbildningens nya webbplats. Utbildningar som startar i 2020 ligger kvar på familjenhelsingborg.se.

Vuxenutbildningen är till för dig som antingen vill skaffa dig en yrkesutbildning  eller behöver komplettera dina kunskaper för att söka vidare till högre utbildning. Vi är också till för dig som behöver komplettera dina kunskaper för att bättre klara av yrkes- och samhällsliv eller som känner att du vill utvecklas på det personliga planet.

Vuxenutbildning för alla

Vuxenutbildningen är till för alla vuxna som vill studera. Utbudet av utbildningar varierar från kommun till kommun.

Du är behörig till utbildningar för vuxna:

 • från och med 1 juli det år du fyller 20 år
 • om du har avslutat din gymnasieutbildning och behöver komplettera

Här hittar du Vuxenutbildningens nya hemsida: www.skanevux.se

Lyssna på Familjen Helsingborgs ordförande Peter Danielsson som kommenterar läget.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=7483299

Sedan en tid pågår diskussioner mellan kommunerna i Nordvästra Skåne och Peab om hur vi ska kunna säkra en långsiktig och hållbar framtid för Ängelholm-Helsingborgs flygplats. Detta arbete påverkas inte av beskedet från Peab om att de varslar större delen av sin personal, utan fortgår alltjämt i god anda.

Den 28 maj startar Utbildningsmässan för Vuxenutbildningen i Helsingborg. På webbsidan får du full koll på vilka utbildningar som ger dig ett jobb, och kl. 10–12 den 28 maj svarar vi på dina frågor i vår chatt.

Lär dig ett yrke, komplettera gymnasiet eller byt karriär:
Välkommen till Utbildningsmässan!

Vi har kommit till vägs ände. Och då menar vi inte ärtornas paradis Bjuv där veckans avsnitt tar plats. Det tolfte delen i den webbsända programserien Rampljus blir också den sista. Välkommen till ett fullmatat avsnitt.

Hårt arbete i nattsvarta gruvor. Historien har satt sin tydliga prägel på Bjuv, men i centrum står ändå ärtan, den lilla men näringsrika baljväxt som bokstavligen fått Bjuv att frodas. Trots att Findus numera släppt greppet om sin enorma fabrik är de gamla lokalerna fulla av entreprenörskap och kreativitet. Det och mycket mer får programledarparet Sasha Becker och Nils Dernevik veta när de besöker Foodhills och restaurang Ärtan där kocken Emil Ekstrand är verksam. Tillsammans lagar de ljummen pasta med aioli på ärtor innan vi får höra Bjuvspianisten Arman Ikanovic spela. Vi möter skådespelaren och musikalartisten Birgitta Rydberg, bjuder på Snabbkultur med Robert Olofsson och intervjuar Felix Rodriguez i albumaktuella The Sounds. Och så får vi vara med när Bjuvsborna Ulla och Jan-Erik Hedin samt Fannie Wahlgren prisas för sitt engagemang inom det lokala kulturlivet.

Det händer verkligen grejer i detta och tidigare avsnitt! Se alla delar i Rampljus-serien på stagebackstage.se/rampljus

MEDVERKANDE:

 • Emil Ekstrand, Bjuv
 • Arman Ikanovic, Bjuv
 • Birgitta Rydberg, Döshult
 • Robert Olofsson, Helsingborgs stadsteater
 • Felix Rodriguez, The Sounds
 • Ulla och Jan-Erik Hedin, kulturpristagare, Ekeby
 • Fannie Wahlgren, ungdomsledarpristagare, Ekeby
 • Christel Hedlund, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Bjuv
  Lisbeth Madsen, vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Bjuv
 • Rigmor Gustafsson, Live från Fasching i Stockholm

För ytterligare information:
Ulf Dahlström, redaktionschef för Rampljus
Tel: 0723-97 07 62
Mejl: ulf.dahlstrom@helsingborg.se

Rampljus

Värmande soppa och härlig soul i veckans Rampljus

Häng med till det vackra glassparadiset Ängelholm, känt bland annat för sin lergöksorkester och sitt iskalla hockeylag. Det är dags för avsnitt 2 i den webbsända programserien Rampljus.I veckans Rampljus hälsar programledarna Sasha Becker och Nils Dernevik på hos musikprofilen Mats Nilsson som både driver vinylaffären Electric Mud Records och frontar rockbandet Rag-And-Bone. Vi svänger förbi Orangeriet i Varalöv som bjuder på ett riktigt härligt recept på vegansk pumpasoppa. Medverkar gör även den nytända soul- och r’n’b-stjärnan Erika ”Qica” Fagerqvist, och så avslöjar vi en intressant nyhet för alla kaffeälskare. Välkommen till ett späckat Rampljus!

MEDVERKANDE:

 • Mats Nilsson, Electric Mud Records i Ängelholm
 • Rag-And-Bone, Ängelholm
 • Jonas Nyberg, Orangeriet i Varalöv
 • Erika ”Qica” Fagerqvist, Helsingborg
 • My Bengtsson, Kulturmagasinet i Helsingborg

MER OM RAMPLJUS
Rampljus är en webbsänd programserie som produceras av Familjen Helsingborgs kommuner och finansieras bland annat av Familjen Helsingborgs utvecklingsfond. Syftet är dels att stötta lokala kulturarbetare, dels att ge kommuninvånarna ett fullmatat lokalt kulturutbud även i kristid då många mindre och större kulturaktörer fått begränsa sin verksamhet. Rampljussänds varje vecka under april och maj på stagebackstage.se/rampljus

För ytterligare information:
Ulf Dahlström, redaktionschef för Rampljus
Tel: 0723-97 07 62
Mejl: ulf.dahlstrom@helsingborg.se

H22 City Expo är en internationell stadsmässa i Helsingborg sommaren 2022. Men H22 är också resan dit och den fortsatta färden in i framtiden. H22 är mängder av spännande lösningar som ska ge människorna i Helsingborg högre livskvalitet i en smartare och mer hållbar stad. Alla är välkomna att bidra.

Samhället står inför utmaningar. De offentliga intäkterna kommer att minska och fler kommer att vilja bosätta sig i attraktiva städer som Helsingborg. Vi vill samtidigt ha ökad livskvalitet och ännu bättre service. Och det här går att lösa!

Men då behöver vi andra sätt att tänka, smartare teknik och nya lösningar och tjänster. Det är det som H22 handlar om. H22 City Expo är magneten som lockar skarpa hjärnor från hela världen. Längs vägen ska vi tänka, utforska, utveckla, testa och göra.

H22 samarbetar redan med många nationella och globala partners som funderar på hur vi ska kunna bygga våra städer smartare, mer hållbara och bättre. Invånare, staden, näringslivet, föreningslivet och akademin skapar tillsammans livskvalitet ihop med de här innovatörerna.

Läs mer: h22.se

H22 summit

H22 Summit är en språngbräda för innovation och en plattform för att accelerera arbetet med att skapa smartare städer. Våra gemensamma utmaningar kan vi bara lösa lokalt – tillsammans. Följ med på ett 5-dagars öppet hus där du kan checka in för inspiration eller dröj dig kvar hela veckan för att upptäcka det allra senaste inom hållbar stadsutveckling – ledande experter, inspirerade talare, dynamiska diskussioner eller varför inte delta i ett hackathon och göra skillnad redan här och nu!

H22 summit arrangeras 2-6 November 2020. Läs mer om eventet här.

YRKES-SM INSTÄLLT

Regeringen beslutade 11 mars 2020 med stöd av 2 kap. 15 § ordningslagen (1993: 1617) att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar enligt samma lag, med 500 eller fler deltagare, tills vidare inte ska vara tillåtna i Sverige. Detta beslut fattades med anledning av att begränsa den pågående samhällsspridningen av Covid-19.

Med anledning av ovanstående beslut och att det endast är sex veckor kvar till genomförandet av Yrkes-SM ser vi ingen möjlighet att genomföra evenemanget.

Det finns från WorldSkills Sweden och Familjen Helsingborg en vilja att genomföra Yrkes-SM eller delar av evenemanget vid ett senare tillfälle. Vi arbetar gemensamt med att undersöka vilka möjligheter som finns för detta längre fram.

Yrkes-SM

Sveriges jobbigaste evenemang Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings-
och uppvisningsarrangemang vartannat år tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 70-tal olika yrken.

Under tre intensiva dagar kommer Yrkes-SM att arrangeras på Olympia Park i Helsingborg. Det är gratis för skolor och allmänheten att besöka det stora arenaområdet som är uppdelat på flera ytor och hallar såväl inomhus som utomhus. På plats får besökarna möjligheten att titta, fråga och själv prova på flera olika yrken.

Under Yrkes-SM kommer de bästa av de bästa tas ut till Yrkeslandslaget som får representera Sverige under kommande Yrkes-EM och Yrkes-VM.

Läs mer på yrkessm.se

Sedan 2005 har Intelligent Logistik årligen listat Sveriges bästa logistiklägen. Igår korades Sveriges främsta logistiknav under ett arrangemang i Stockholm och i år hamnar Helsingborgsregionen på en andra plats, den bästa placeringen någonsin, som Årets Tillväxtsläge 2020.

Motiveringen lyder:

”Helsingborgsregionen gör sin bästa placering någonsin på listan och hamnar bara två poäng efter ledande Göteborg. Med 150 000 kvm tillkommande ytor 2020, gör läget också sitt överlägset bästa tillväxtår någonsin. Hamnen ökade sina containervolymer med 10,8 procent 2019 till 267 652 TEU. Läget finns mitt i ett konsumtionscentrum som växer i betydelse. Har länge varit landets centrum för livsmedelslogistik, men växer nu starkt inom TPL, e-handel och internationellt distributionsläge.”

– Att Helsingborgsregionen klättrar ytterligare i rankingen är ett kvitto på att regionen är ett av Sveriges starkaste logistiknav. Framgången bygger dels på vår starka infrastruktur med E4, E6, flera järnvägsanslutningar och Helsingborgs hamn, men också på gott samarbete mellan det offentliga, branschen och akademin, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Listan består av 25 lägen och kombinerar hårda kriterier som infrastruktur, godsflöden, marktillgång logistikstock och etablering, med mjukare värden som logistikkompetens och regionalt samarbetsklimat.

– Det är just vårt samarbete i Familjen Helsingborg som är en av nycklarna där vi aktivt arbetat för att bli en av Sveriges främsta logistikkluster, vilket nu bär frukt, säger Johan Lindberg, sekretariatschef på Familjen Helsingborg.

– Helsingborg har arbetat fokuserat för att få utväxling på ett naturligt styrkeområde. Med ett starkt logistikkluster kan och vill vi driva utvecklingen och ligga i framkant för innovationer och nya lösningar inom logistik, säger Annette Melander Berg, näringslivsdirektör i Helsingborgs stad.

Här kan du läsa mer.

Den 9 oktober är det dags för Hbg Talks - ett annorlunda sätt att snacka näringsliv med möten, utbyte och dialog i fokus.

Årets tema är Plötsligt händer det – milstolpar och vändpunkter. Det handlar om händelser som är eller har varit helt avgörande för det fortsatta förloppet. Fantastiska vändpunkter och ödesdigra misstag för företag, människor och karriärer. Listan kan bli lång och perspektiven många. Temat öppnar för spännande berättelser och stora lärdomar för både människor och företag.

I årets upplaga av Hbg Talks kommer du bland andra träffa Sveriges första och hittills enda rymdfarare – Christer Fuglesang, roas av Jesper Rönndahl, inspireras av Christina Stielli och Ari Riabacke. Thomas Frostberg på HD-Sydsvenskan kommer att leda ett spännande samtal med hållbarhetschefen på H&M – Felicia Reuterswärd och den kommersiella chefen på BRA – Ulrika Matsgård.

Väl mött på Hbg Talks 2019!

Läs mer och boka din biljett.

För 4:e året i rad är vi glada att kunna välkomna er alla till Orangeriet Restaurang på vackra Norrviken och en helkväll för att hylla näringslivet på Bjärehalvön.

Under kvällen avnjuter vi en 3-rätters middag, god dryck och underhållning samtidigt som vi får vara med under prisutdelning när vinnarna koras.

Ni får möjlighet att knya nya kontakter, att minga med andra företag, politiker/tjänstemän från kommunen och ha fantastiskt trevligt. Middag, underhållning och artister kommer skapa en feststämning i en underbar miljö.

Tid: 9 maj kl 18.30
Plats: Norrviken
Pris: 695:- (ex moms) för medlemmar i Båstad Turism & Näringsliv
895:– (ex moms) för icke medlemmar i Båstad Turism & Näringsliv
Anmälan är bindande och betalning sker via faktura som skickas ut i samband med anmälan

Läs mer och anmäl dig på bastad.com.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of familjenhelsingborg.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close