Familjen Helsingborg, endast fyra kilometer från Danmark, har ett strategiskt läge i det expansiva Greater Copenhagen. Här verkar små lokala företag sida vid sida med stora koncerner. 

Flera globala företag har valt att förlägga sina nordiska huvudkontor i regionen. Familjen Helsingborg erbjuder mycket av det som är viktigt i livet: attraktiva boendemiljöer, unika naturupplevelser, aktiv fritid. Men framförallt finns människorna här. Invånare, företagare, forskare, studenter och många andra som genom sina olika bakgrunder och erfarenheter bidrar till att göra detta till en kreativ och dynamisk region.

Kraftig befolkningstillväxt

Det finns stora möjligheter att utvecklas i arbete och studier genom ett dynamiskt näringsliv, kreativa miljöer samt tillgång till Lunds universitet Campus Helsingborg. Detta är en region med stark framtidstro, vilket bland annat märks i en kraftig befolkningstillväxt och flera betydande utvecklingsprojekt. I Familjen Helsingborg bor det över 360 000 invånare, över 26 procent av Skånes befolkning, och regionen kännetecknas av en unik kombination av högt rankat företagsklimat och starkt utvecklad entreprenörsanda.

Logistik, mångfald och attraktiva boendemiljöer

Regionen har ett utvecklat vägnät samt goda tåg- och flygförbindelser bidrar till ett av Sveriges bästa logistiklägen och skapar goda för – utsättningar för företagande. Genom satsningar på inkubatorer inom områden som handel, informationsteknik och livsmedel, arbetar Familjen Helsingborg för en långsiktig och hållbar tillväxt i regionen. Välkommen till en region som präglas av mångfald i fråga om såväl näringsliv, attraktiva boendemiljöer och människor som tillsammans skapar unika fram – tidsmöjligheter!

Läs den digitala broschyren om näringslivet i Familjen Helsingborg!

Har ert företag stött på utmaningar under rådande situation? Behöver ni anpassa er till de effekter pandemin har på er verksamhet? Nu finns det möjlighet för företag i Familjen Helsingborg att få kostnadsfri coachning utifrån just era behov.

Läs mer på Framtidscoachen!

Invånare i nordvästra Skåne välkomnas att delta i en tvåårig konferens om den Europeiska Unionens framtid. Syftet med Konferensen om Europas framtid är att stärka den europeiska demokratin och ge invånare en möjlighet att framföra det de tycker är viktigt för EU.

Europa Direkt Skåne Nordväst är ett av de drygt 200 Europa Direkt-kontor runt om i unionens 27 medlemsstater som i samband med konferensen har valts till regionala samordnare, och kommer därför ha vissa särskilda uppgifter under dess gång.

– Vi är glada och hedrade över uppdraget och ser framemot att engagera nordvästra Skånes invånare i Europas framtid, säger Jenny Tellström vid Europa Direkt Skåne Nordväst.

Konferensen kommer att ge möjligheter för invånare att delta i medborgardialoger och andra diskussionsforum för att uttrycka sina tankar och åsikter om EU:s utveckling. Framförallt lyfts unga och föreningsliv fram som viktiga parter i diskussionerna.

– Konferensen har blivit uppskjuten på grund av Coronapandemin, men vi ser framemot att snart sätta igång arbetet tillsammans med invånare i nordvästra Skånes kommuner.

Konferensen om Europas framtid är en del av EU-kommissionens politiska riktlinjer för 2019 – 2024 där ”En ny satsning på demokrati i EU” är en av sex prioriterade mål.

– Det finns flera sätt att som EU-medborgare påverka EU:s politik och vi tycker det är viktigt att fler utnyttjar sina demokratiska rättigheter. Vi ser framemot att samarbeta med ungdomsorganisationer, föreningsliv, träffpunkter, bibliotek med flera, säger Jenny Tellström vid Europa Direkt Skåne Nordväst.

Till följd av Coronaläget kommer konferensen att anpassas och genomföras på sätt som försäkrar allas hälsa.

Kontakt:

kontaktcenter@helsingborg.se

Läs mer om Europa Direkt här.

Kommunerna i Familjen Helsingborg arrangerar varje år en gymnasiemässa förlagd till Helsingborgs Arena. Områdets gymnasieskolor såväl kommunala som fristående gymnasieskolor medverkar vid dessa mässor.

Varmt välkommen till årets Gymnasiemässa – en digital mötesplats fylld av tips och inspiration för dig som snart ska göra ditt gymnasieval.

På mässan träffar du gymnasieskolor från nordvästra Skåne. Du kan ta del av filmer och annat material dessutom. Det finns många fördelar med att du i år erbjuds mässan digitalt,  du kan besöka den hur många gånger du vill!

Här finner du all information!

Om du vill söka en utbildning som startar våren 2021 ska du söka den via vuxenutbildningens nya webbplats. Utbildningar som startar i 2020 ligger kvar på familjenhelsingborg.se.

Vuxenutbildningen är till för dig som antingen vill skaffa dig en yrkesutbildning  eller behöver komplettera dina kunskaper för att söka vidare till högre utbildning. Vi är också till för dig som behöver komplettera dina kunskaper för att bättre klara av yrkes- och samhällsliv eller som känner att du vill utvecklas på det personliga planet.

Vuxenutbildning för alla

Vuxenutbildningen är till för alla vuxna som vill studera. Utbudet av utbildningar varierar från kommun till kommun.

Du är behörig till utbildningar för vuxna:

 • från och med 1 juli det år du fyller 20 år
 • om du har avslutat din gymnasieutbildning och behöver komplettera

:På www.sskanevux.se hittar du nya hemsidan för yrkesutbildingar för vuxna.

Lyssna på Familjen Helsingborgs ordförande Peter Danielsson som kommenterar läget.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=7483299

Sedan en tid pågår diskussioner mellan kommunerna i Nordvästra Skåne och Peab om hur vi ska kunna säkra en långsiktig och hållbar framtid för Ängelholm-Helsingborgs flygplats. Detta arbete påverkas inte av beskedet från Peab om att de varslar större delen av sin personal, utan fortgår alltjämt i god anda.

Den 28 maj startar Utbildningsmässan för Vuxenutbildningen i Helsingborg. På webbsidan får du full koll på vilka utbildningar som ger dig ett jobb, och kl. 10–12 den 28 maj svarar vi på dina frågor i vår chatt.

Lär dig ett yrke, komplettera gymnasiet eller byt karriär:
Välkommen till Utbildningsmässan!

Vi har kommit till vägs ände. Och då menar vi inte ärtornas paradis Bjuv där veckans avsnitt tar plats. Det tolfte delen i den webbsända programserien Rampljus blir också den sista. Välkommen till ett fullmatat avsnitt.

Hårt arbete i nattsvarta gruvor. Historien har satt sin tydliga prägel på Bjuv, men i centrum står ändå ärtan, den lilla men näringsrika baljväxt som bokstavligen fått Bjuv att frodas. Trots att Findus numera släppt greppet om sin enorma fabrik är de gamla lokalerna fulla av entreprenörskap och kreativitet. Det och mycket mer får programledarparet Sasha Becker och Nils Dernevik veta när de besöker Foodhills och restaurang Ärtan där kocken Emil Ekstrand är verksam. Tillsammans lagar de ljummen pasta med aioli på ärtor innan vi får höra Bjuvspianisten Arman Ikanovic spela. Vi möter skådespelaren och musikalartisten Birgitta Rydberg, bjuder på Snabbkultur med Robert Olofsson och intervjuar Felix Rodriguez i albumaktuella The Sounds. Och så får vi vara med när Bjuvsborna Ulla och Jan-Erik Hedin samt Fannie Wahlgren prisas för sitt engagemang inom det lokala kulturlivet.

Det händer verkligen grejer i detta och tidigare avsnitt! Se alla delar i Rampljus-serien på stagebackstage.se/rampljus

MEDVERKANDE:

 • Emil Ekstrand, Bjuv
 • Arman Ikanovic, Bjuv
 • Birgitta Rydberg, Döshult
 • Robert Olofsson, Helsingborgs stadsteater
 • Felix Rodriguez, The Sounds
 • Ulla och Jan-Erik Hedin, kulturpristagare, Ekeby
 • Fannie Wahlgren, ungdomsledarpristagare, Ekeby
 • Christel Hedlund, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Bjuv
  Lisbeth Madsen, vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Bjuv
 • Rigmor Gustafsson, Live från Fasching i Stockholm

För ytterligare information:
Ulf Dahlström, redaktionschef för Rampljus
Tel: 0723-97 07 62
Mejl: ulf.dahlstrom@helsingborg.se

Rampljus

Värmande soppa och härlig soul i veckans Rampljus

Häng med till det vackra glassparadiset Ängelholm, känt bland annat för sin lergöksorkester och sitt iskalla hockeylag. Det är dags för avsnitt 2 i den webbsända programserien Rampljus.I veckans Rampljus hälsar programledarna Sasha Becker och Nils Dernevik på hos musikprofilen Mats Nilsson som både driver vinylaffären Electric Mud Records och frontar rockbandet Rag-And-Bone. Vi svänger förbi Orangeriet i Varalöv som bjuder på ett riktigt härligt recept på vegansk pumpasoppa. Medverkar gör även den nytända soul- och r’n’b-stjärnan Erika ”Qica” Fagerqvist, och så avslöjar vi en intressant nyhet för alla kaffeälskare. Välkommen till ett späckat Rampljus!

MEDVERKANDE:

 • Mats Nilsson, Electric Mud Records i Ängelholm
 • Rag-And-Bone, Ängelholm
 • Jonas Nyberg, Orangeriet i Varalöv
 • Erika ”Qica” Fagerqvist, Helsingborg
 • My Bengtsson, Kulturmagasinet i Helsingborg

MER OM RAMPLJUS
Rampljus är en webbsänd programserie som produceras av Familjen Helsingborgs kommuner och finansieras bland annat av Familjen Helsingborgs utvecklingsfond. Syftet är dels att stötta lokala kulturarbetare, dels att ge kommuninvånarna ett fullmatat lokalt kulturutbud även i kristid då många mindre och större kulturaktörer fått begränsa sin verksamhet. Rampljussänds varje vecka under april och maj på stagebackstage.se/rampljus

För ytterligare information:
Ulf Dahlström, redaktionschef för Rampljus
Tel: 0723-97 07 62
Mejl: ulf.dahlstrom@helsingborg.se

H22 City Expo är en internationell stadsmässa i Helsingborg sommaren 2022. Men H22 är också resan dit och den fortsatta färden in i framtiden. H22 är mängder av spännande lösningar som ska ge människorna i Helsingborg högre livskvalitet i en smartare och mer hållbar stad. Alla är välkomna att bidra.

Samhället står inför utmaningar. De offentliga intäkterna kommer att minska och fler kommer att vilja bosätta sig i attraktiva städer som Helsingborg. Vi vill samtidigt ha ökad livskvalitet och ännu bättre service. Och det här går att lösa!

Men då behöver vi andra sätt att tänka, smartare teknik och nya lösningar och tjänster. Det är det som H22 handlar om. H22 City Expo är magneten som lockar skarpa hjärnor från hela världen. Längs vägen ska vi tänka, utforska, utveckla, testa och göra.

H22 samarbetar redan med många nationella och globala partners som funderar på hur vi ska kunna bygga våra städer smartare, mer hållbara och bättre. Invånare, staden, näringslivet, föreningslivet och akademin skapar tillsammans livskvalitet ihop med de här innovatörerna.

Läs mer: h22.se

H22 summit

H22 Summit är en språngbräda för innovation och en plattform för att accelerera arbetet med att skapa smartare städer. Våra gemensamma utmaningar kan vi bara lösa lokalt – tillsammans. Följ med på ett 5-dagars öppet hus där du kan checka in för inspiration eller dröj dig kvar hela veckan för att upptäcka det allra senaste inom hållbar stadsutveckling – ledande experter, inspirerade talare, dynamiska diskussioner eller varför inte delta i ett hackathon och göra skillnad redan här och nu!

H22 summit arrangeras 2-6 November 2020. Läs mer om eventet här.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of familjenhelsingborg.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close