Om du ska servera vin, öl och spritdrycker krävs ett serveringstillstånd. Om du ska servera dryckerna exempelvis på en restaurang benämns det som servering. I annat fall så kallas det försäljning då det utgår en ”ersättning”.
Det finns olika former av serveringstillstånd, dels kan det gälla servering till allmänhet, i förening, företag eller annat slutet sällskap. Servering under årets samtliga månader, alternatiivt årligen under en specifik tidsperiod kallas stadigvarande tillstånd, (gäller tillsvidare) där utöver finns också enstaka tidsperiod eller enstaka tillfälle.
Serveringstillstånd krävs inte om
Servering ordnas utan vinstintresse.
Servering sker i andra lokaler än där det bedrivs yrkesmässig försäljning av alkoholdrycker eller lättdrycker.
Servering sker vid ett enstaka tillfälle för vissa i förväg bestämda personer.
Servering utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna.
De fyra villkoren ovan måste vara uppfyllda alla på en och samma gång för att serveringen ska kunna ske utan tillstånd.
Sök serveringstillstånd
Sök ditt tillstånd i god tid. Handläggningstiden kan variera allt från 4-12 veckor beroende på vilken kommun du verkar i.
Den som söker tillståndet är också den som driver verksamheten. Sök den form av tillstånd som passar bäst in på din verksamhet. Här finner du blanketter för just din kommun:
Avgiften för b.la.handläggning ska vara betald innan handläggningen startar.
I ansökan bedömer man främst lokaler, kök och matutbud, personlig lämplighet och risken för olägenheter och störningar. När ansökan lämnas in går också remisser ut till polisen, räddningstjänsten, skatteverket och miljöförvaltningen.
Beslut
Efter handläggningen ska ett beslut ta huruvida om det blir ett positivt svar eller ett avslag. Detta beslut tas av respektive kommuns socialnämnd.
En kopia på beslutet går därefter till Statens folkhälsoinstitut, Länsstyrelsen, Polisen och Kronofogdemyndigheten.